• Anders Estes Jacobsen

Bokanmeldelse: Skriv Enkelt - Tenk Bedre

Oppdatert: 2. jul. 2020Henrik Bakke har skrevet en lettlest og tydelig bok. Boka gir håndfaste tips og konkrete metoder for hvordan du kan strukturere budskapet ditt. Det er en bok du kan slå opp i når du sitter og skal formulere en tekst. Det er tydelig at forfatteren her øser av erfaring fra et langt arbeidsliv.


Stilen er muntlig, jeg føler jeg sitter i en samtale over et kafèbord. Det er som om nestoren gir den nyansatte sine mest verdifulle råd, som han har brukt tiår på å samle sammen. Den nyansatte aner ikke hvor heldig han er, som får dette servert på noen timer.


Boka er krydret med det som tydeligvis er helter og inspirasjonskilder. Spesielt har forfatteren forkjælighet for Ernest Hemingway. Men også Aristoteles, Steve Jobs og Guy Kawasaki siteres. Sitatene krydrer og gir naturlige pauser, i et ellers faglig tettpakket stoff.

Boken anbefales på det sterkeste til alle som ønsker å påvirke andre. Det være seg en prosjektleder, som vil ha med seg teamet. En toppleder som skal bevege en hel organisasjon. En advokat som skal vinne frem. En selger som skal utvide kundens referanserammer. Eller en ektefelle som søker å bli forstått.


Kampen om tilhørernes oppmerksomhet, er større enn noen gang. For å i det hele tatt bli hørt, må vi være enkle og tydelige. Vi bruker i følge boka 8 sekunder på å avgjøre om vi vil bruke tid på det vi leser. Forfatteren mener vi bør lære av NRK og The New York Times når vi skal hamre ut vårt budskap.


Forenkling flytter fjell. Forfatteren siterer Steve Jobs, som skal ha sagt: “enkelt kan være vanskeligere enn komplekst: du må jobbe hardt for å gjøre tenkningen ren og enkel. Men det er verdt strevet, fordi når du har klart det, kan du flytte fjell.


Videre lærer vi om pyramideprinsippet. “En effektiv, universell metode for forenkling og strukturering”. Metoden skjerper både kommunikasjonen og tanken.

Metoden tvinger deg til å først presentere hovedfunnet først, for så å presentere argumentene som understøtter hovedfunnet. Metoden fanger oppmerksomheten og gjør det enkelt å ta til seg budskapet. Forfatteren sporer lærdommen om modellen tilbake til Aristoteles (389-322 f.kr.) som skal ha sagt: Si hva du skal si, si det, si hva du har sagt.


Askepott og prinsessen. Forfatteren forklarer at det er en grunn til at de fleste eventyr, har noenlunde lik struktur: situasjon, konflikt, løsning. Historiefortelling er et kraftfullt virkemiddel. Forfatteren bruker strukturen for å forklare hvordan diktatorer har benyttet metoden for å påvirke massene.


9 råd for bedre språk. Forfatteren har laget en effektiv skjematur, hvor han presenterer 9 konkrete virkemidler for mer effektivt språk. Jeg liker spesielt godt nr 3: Unngå substantivsyken. Han gir et eksempel. Ikke skriv: prosessen er blitt gjort til gjenstand for en gransking i regi av et spesialistutvalg. Men heller: Et spesialistutvalg har gransket prosessen.


Lær av orakelet fra Omaha. Forfatteren mener vi bør holde språket muntlig. Skriv slik du snakker. Dette gjør det personlig og enkelt. Warren Buffet, som blir kalt Orakelet fra Omaha på grunn av sin klare tanke og tydelige kommunikasjon, blir brukt som eksempel.

Her er et sitat fra boka, hentet fra et av hans berømte aksjonærbrev:

Charlie og jeg har ingen magisk plan for å skape avkastning, bortsett fra å drømme stort og være forberedt mentalt og finansielt på å handle raskt når sjansen byr seg. Omtrent hvert tiende år vil den økonomiske himmelen dekkes av mørke skyer og i en kort periode vil det regne gull fra dem. Når slike regnskyll oppstår, er det avgjørende at vi kommer oss raskt utendørs og har med oss vaskebaljer, ikke teskjeer. Det skal vi fortsette å gjøre.

Leseren sitter igjen med en verktøykasse av virkemidler. En verktøykasse, som kan anvendes for å påvirke for å nå mål. Boken er utgitt av fagbokforlaget og finnes i alle ledende bokhandler. Boken anbefales på det aller sterkeste.

Skriv Enkelt -Tenk Bedre Henrik Bakke

Fagbokforlaget

fagbokforlaget.no

isbn: 978-82-450-3336-6

2020


Om forfatteren: Henrik Bakke er utdannet cand.mag. fra universitetet i Agder og har over 30 års erfaring som skribent og rådgiver innenfor kommunikasjonsfaget. Han har blant annet arbeidet som tekstforfatter og journalist i Burson-Marsteller og kommunikasjonsrådgiver i McKinsey & Company. Han er i dag skribent og innholdsstrateg i kommunikasjonsbyrået Creuna i Oslo.