• Kenneth Opsahl

Hjelp: hjemmekontoret tar knekken på salget mitt!

De aller fleste sitter nå på hjemmekontor. Det vi trodde skulle være forbigående, har blitt den nye normalen for folk flest de siste 8-9 månedene. Mange klager over at monotonien på hjemmekontoret tar knekken på arbeidslysten – og salget!På hjemmekontoret er alt, som - hjemme. Fra en arbeidshverdag der du var omgitt av kolleger, kunder og leverandører, opplever mange rake motsatsen. Etter en stund føles det hele ganske så håpløst.

Vi mennesker er vanedyr. Det vil si at vi liker å gjøre ting mer eller mindre på den samme måten som vi alltid har gjort dag ut og dag inn. Disse vanene kan vi også oversette til «ritualer». Ritualer har ofte en mer symbolsk betydning, men i dette ment som handlinger du gjør fast over tid. Ritualene har også en viktig funksjon for oss, og selv om vi kanskje ikke tenker over det, har vi flust av dem!


Først, la oss se på hvilken effekt de har på oss. Ritualene gjør at vi endrer modus. Modus sier du? Ja nettopp modus. For eksempel: når du er i et møte har du en type modus, møtemodus, når du skal booke møter går du over til en annen modus, og du får en annen energi, når du leser en bok eller ser en film har du atter en annen, ikke minst nå du er hjemme så har du en «hjemmeenergi» du er i hjemmemodus.


Så var det dette med ritualer da, hvilke var det vi hadde sa du?

Det er mange, ta for eksempel reisen til jobben din, dette et rituale som tidligere satte deg i modus til å komme på jobben. Mens du tok transporten til jobben, enten der er med bil, tog, buss eller annet, satte du deg i ubevisst i jobbmodus. Kanskje tenkte du på et møte du skulle inn i, en kunde du må følge opp eller en reklamasjon. Dette ritualet gjorde deg i stand til å prestere bedre når du først kommer på jobben. Du ble mentalt klar for å yte.

For mange forsvinner slike ritualer når vi har hjemmekontor. Vi står opp, tar på oss joggebukse og favorittgenseren, de samme klærne og ritualene som i helgen. Vi dropper kanskje dusjen og tar barberingen en annen dag. Resultatet er at du blir værende i «hjemmemodus». Digg på ettermiddagene og i helgene, men optimalt når du skal yte på jobben? Neppe!


For å lykkes i en salgsjobb kreves det at du er skjerpet. Du du må endre din mentale innstilling, du må være til stede og være klar for å yte. Kort sagt, du må være i rett modus – jobbmodus.


Hvordan kommer du i rett modus? La oss gå videre:


Her er mine tips til hvordan du kan komme i «jobbmodus» hjemme.


Stå opp til fast tid: Når du gjør dette vil du oppleve at du har en ramme på dagen. Med et fast tidspunkt å stå opp til vil du også sende et signal til deg selv om at arbeidsdagen har en fast begynnelse og du gjør deg ubevisst klar til å yte.


Dusj og fiks deg - som om du skulle reist på jobb. Du tenker kanskje at ingen bryr seg om dette når du er hjemme? Da tar du feil. Du vil oppdage at selv om du tror at ingen legger merke til dette, så skinner det gjennom, både for de du kontakter i løpet av dagen og ikke minst for deg selv. De beste telefonselgerne jeg har jobbet med var alltid nøye med å kle seg representativt til tross for at kundene ikke så dem! På spørsmål om hvorfor, svarte de at «når de var riktig kledd opplevde de at det kom gjennom til kundene også», noe som hjalp dem til flere salg.Ha en egen kontorplass. Om mulig skap ha en fast kontorplass hjemme, gjerne et eget rom om mulig. Da går du bokstavelig på jobb hver morgen. Du kommer ytterligere i modus for jobb. Om du ikke har en fast plass, er et godt tips å lage en. Da vil du skape et tydeligere skille mellom jobb og fritid. Så ta frem «kontoret» ditt, selv om det er på kjøkkenbordet og husk å rydd det bort når du er ferdig for dagen. Da vil du lettere slappe av og ikke minst, få et tydelig skille mellom jobb og fritid.


Planlegg uken og dagen din: Ha et arbeidssystem du kan holde deg fast i. Det gir forutsigbarhet og følelsen av fremdrift. Hver mandag bruker jeg 20 minutter på å planlegge uken. Jeg tar et a4 ark og en penn, og deler arket opp i tre kolonner. Til venstre har jeg alle to-do jeg skal gjøre denne uken. I midten skriver jeg opp alle møtene jeg har, og til høyre har jeg alle prosjektene som jeg skal levere frem i tid. På den måten kan jeg enkelt streke ut de oppgaven jeg har gjort, noe som skaper mestringsfølelse og motivasjon!
Pauser: Husk å ta pauser innimellom. Jeg foretrekker å ta en 10 minutters pause før og etter lunsj. Da går jeg vekk fra arbeidsplassen min og gjør noe helt annet enn å tenke på jobb. Av og til går jeg en tur eller tar en liten treningsøkt. Det skaper klarhet og gir en fin pause og energipåfyll.Gjør du disse enkle tingene vil du oppleve flere gode effekter:

  1. du opprettholder dine overgangsritualer, som setter deg i jobbmodus.

  2. du har en konkret plan å følge, som gir deg retning og motivasjon

  3. slik at du bli mer produktiv.


Hjemmekontor kan være en monoton opplevelse som tapper deg for energi, men når du kommer over i jobbmodus vil du gjenopprette produktiviteten slik at du selger mer. Kanskje det gjøre at du også ser fordelene med å jobbe hjemmefra?


Lykke til!


 

Kenneth Opsahl brenner for å hjelp bedrifter til økt salg. Han driver nettstedet salgscoach.no, og er sertifisert Profesjonell Mental Trener og medforfatter på boken «Endringskoden». Kenneth har jobbet med salg siden 1992 og gått fra selger til salgsdirektør. Han tilbyr ulike programmer, fysisk og online, for bedrifter og enkeltpersoner som ønsker å øke eget salg. Han treffes på kenneth@salgscoach.no